Werken in de kinderthuiszorg

Ben jij op zoek naar een uitdagende carrière in de kinderthuiszorg? Allerzorg biedt veel mogelijkheden voor gepassioneerde kinderverpleegkundigen die het verschil willen maken voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun families. Lees verder en ontdek meer over het werken in de kinderthuiszorg én onze vacatures.

Een baan in de kinderthuiszorg: wat houdt dat in?

Eén ding is zeker: geen dag is hetzelfde als je werkt in de kinderthuiszorg. Je bent namelijk verantwoordelijk voor het verlenen van verschillende vormen van zorg bij gezinnen thuis. Je biedt zorg aan kinderen die bijvoorbeeld een chronische aandoening of beperking hebben of tijdelijk ziek zijn. Soms komt het ook voor dat je zorg verleent aan een baby of kind dat in het ziekenhuis heeft gelegen en dankzij de mogelijkheid van de kinderthuiszorg eerder naar zijn eigen vertrouwde omgeving terug kan. 

Wat voor zorg je ook verleent: je doet het op zo'n manier dat het (gezins)leven én ontwikkeling van het kind zoveel mogelijk door kunnen gaan. Dat staat centraal. Dat maak dit werk zo bijzonder.

Wat voor soort zorg verleen je als kinderverpleegkundige?

Veel zorg die in het ziekenhuis wordt verleend, verleen je als kinderverpleegkundige in de kinderthuiszorg gewoon thuis. Zodat het dagelijkse leven van het kind zoveel mogelijk door kan gaan. Hoe mooi is dat?

In de kinderthuiszorg stem je de zorghandelingen af of op de behoeften van het kind en het gezin en zorg je ervoor dat gezinnen op den duur verder kunnen zonder jouw hulp. Er zijn verschillende soorten zorghandelingen die je in de kinderthuiszorg uitvoert.

Afwisselende werkzaamheden

Als kinderverpleegkundige in de thuiszorg houd je je bijvoorbeeld bezig met:

  • Neusmaagsonde inbrengen en verwisselen
  • Diabeteszorg
  • Medicatie toedienen (zoals injecties, via infusie of op andere manieren)
  • Wondzorg
  • Ondersteuning in de laatste fase van het leven
  • Zorg voor prematuur geboren baby’s

Interessant? Vind een kinderthuiszorg vacature bij onze teams van Allerzorg Kindzorg bij jou in de buurt.

Je bent er ook voor ouders, broertjes en zusjes

Daarnaast ondersteun je gezinnen ook bij het begrijpen en omgaan met de gezondheidssituatie van hun kind(eren). Want het is niet niets als je kind (chronisch) of broertje of zusje ziek is. Jij als kinderverpleegkundige kunt daar goed bij ondersteunen.

Zo werken we bijvoorbeeld samen met Stichting Dapper Kind. Zij hebben het Dapper Dagboek ontwikkeld: een invulboekje voor zieke kinderen om hen om te leren gaan met het ziek zijn. Samen met deze stichting hebben wij onlangs ook het BOZ-dagboek ontwikkeld en gelanceerd: een dagboekje speciaal voor broertjes en zusjes van een ziek kind of zieke ouder.

De verschillen tussen een kinderthuiszorg organisatie en werken in het ziekenhuis

Net als in het ziekenhuis, werk je in de kinderthuiszorg nauw samen met artsen, therapeuten en andere zorgverleners. Zodat elk kind de best mogelijke zorg krijgt. Toch is het werken als kinderverpleegkundige in het ziekenhuis anders dan in de thuiszorg:

Kinderverpleegkundige Marit:

In het ziekenhuis trek je een materiaalkast open, thuis kan dit niet. Ik heb veel materiaal bij me, maar er is geen arts aanwezig die even kan meekijken. Er wordt echt een beroep gedaan op je creativiteit en probleemoplossend vermogen en dat maakt het heel leuk.

Een ander groot verschil is de plek waar je zorg verleent. In de kinderthuiszorg verleen je zorg thuis, maar dit is een heel breed begrip. Je verleent namelijk zorg daar waar het kind is: bij opa & oma, in de klas, BSO, speeltuin of op schoolreisje.

Waarom is werken bij Allerzorg zo bijzonder?

Bij Allerzorg vinden we eigen regie en zelfredzaamheid van het kind erg belangrijk. Dit betekent dat wij onze zorg afstemmen op de behoeften van het gezin. Tegelijkertijd werken wel altijd toe naar een gezin weer zelfstandig maken.

Als kinderverpleegkundige verleen je dus niet alleen de zorg zelf, maar leer je ouders bijvoorbeeld ook hoe ze een sonde kunnen vervangen of een kind hoe die zelf kan prikken. Stap voor stap begeleid je hen hierin.

Meer redenen waarom collega's kiezen voor Allerzorg

Er zijn meer redenen waarom kinderverpleegkundigen kiezen voor een baan in de kinderthuiszorg én bij Allerzorg:

  1. Betekenisvolle Impact: je geeft kinderen zorg in hun eigen vertrouwde omgeving. Hierdoor kan een kind zoveel mogelijk kind zijn en het gewone dagelijkse leven doorgaan.
  2. Teamgeest: bij Allerzorg werk je nauw samen met je collega's, ook al ga je dagelijks alleen op pad.
  3. Flexibiliteit: Allerzorg begrijpt dat het leven van een kinderverpleegkundige soms onvoorspelbaar is. Wij bieden flexibele werkschema's en ondersteuning
  4. Ontwikkelingsmogelijkheden: Allerzorg investeert in de groei van hun medewerkers. Er zijn kansen voor bijscholing en specialisatie.

Kinderverpleegkundige Margaretha:

Met kinderen werken vind ik erg fijn. Wat mij vooral aantrekt is dat kinderen zorg krijgen in hun eigen veilige omgeving en minder vaak naar het ziekenhuis moeten.

Vind een kinderthuiszorg vacature bij jou in de buurt

Wil jij impact maken voor kinderen en hun gezin? En dit samen doen met een team van kinderverpleegkundigen die nét zo graag voor kinderen zorgen als jij dat doet? Ga naar onze actuele vacatures en vind jouw nieuwe baan in de kinderthuiszorg.

Bekijk ook eens

Kinderverpleegkundige in de thuiszorg

Lees meer

Loopbaanverhaal Kinderverpleegkundige Marit

Lees meer

Loopbaanverhaal Kinderverpleegkundige Margaretha

Lees meer