LoopbaanverhaalOncologieverpleegkundige Jochebed

Jochebed: "Ik ben oncologieverpleegkundige in het UMC Utrecht. Wat mijn werk interessant maakt is het werken met mensen. Vanuit die interesse heb ik een opleiding ‘verlies- en rouwtherapie’ gedaan. Bij mijn werk voor Care for Cancer kan ik die kennis mooi combineren met mijn ervaring binnen de oncologie.”

De diagnose kanker zet het leven van veel mensen op de kop. Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Dat maakt mijn werk zo interessant.

Jochebed: “Kanker is nooit een zelfgekozen wereld. Mensen komen (meestal) onverwachts in die wereld terecht en moeten die verplicht ontdekken, op misschien wel het moeilijkste moment in hun leven. Namelijk wanneer je net gehoord hebt dat je ernstig ziek bent. En de wereld van kanker is groot. Er is een wildgroei aan lotgenotengroepen, behandelingsmogelijkheden en meningen van mensen om je heen.''

''De zogenaamde ‘medische molen’ draait snel en vraagt om keuzes. Dat is enorm overweldigend. Dan kan het fijn zijn om hulp te krijgen van iemand die deze wereld kent en ook bereid is om jou te leren kennen. Het is mooi werk om deze persoon voor iemand te zijn.”

Van praktische hulp tot psychische ondersteuning

“Ik ga bij mensen langs om te praten. Hoe die gesprekken worden ingevuld is elke keer weer een verrassing. In zo'n gesprek probeer ik te ontdekken wat iemand nodig heeft. Voor de één is dat iets praktisch, zoals het ontdekken van het patiëntenportaal, het voorbereiden van een polibezoek of tips voor geschikte kinderboeken. Anderen geef ik meer psychische ondersteuning, zoals omgaan met angsten en balans zoeken tussen activiteiten en rusten. De diagnose kanker heeft een ontzettend grote impact op iemands leven.''

We helpen mensen met hun gevoelens om te gaan en een weg te zoeken in hun leven met kanker.

''Ik denk dat er geen aspect in het leven is, waar de diagnose kanker geen invloed op heeft. Je leven staat helemaal op z’n kop. Hoe ga je dan verder? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer uit? Wat zijn passende keuzes? En als je ongeneeslijk ziek bent komen er nog meer vragen op je af. In alle gevallen kunnen we mensen helpen met hun gevoelens om te gaan en een weg te zoeken in hun leven met kanker."

Op zoek naar veerkracht

“De gevolgen van de diagnose en behandeling van kanker zijn vaak groot voor mensen. Het geeft mij energie om bij mensen en hun families te zoeken naar veerkracht. En te zien hoe mensen op hun eigen manier weten om te gaan met moeilijke situatie. Door interesse te tonen in de persoon zelf. Pas dan kom ik erachter wat de ziekte en behandeling voor diegene betekenen. En doordat we zorg aan huis bieden leer je mensen ook letterlijk kennen op de plek waar ze zich thuis voelen.”

Oprechte interesse en nieuwsgierigheid

“Basisvoorwaarde voor mijn werk is oprechte interesse in mensen en nieuwsgierigheid. En tijd. Wat we als oncologieverpleegkundige bij Allerzorg Care for Cancer gelukkig krijgen. Natuurlijk is ervaring in de oncologie ook belangrijk, zodat je mensen gericht kunt helpen en adviseren bij alle vraagstukken en bijwerkingen die op hun pad komen. Mijn opleiding in de psychosociale zorg is hierbij ook een meerwaarde. Zo kan je iemand helpen op alle aspecten van het leven waar de diagnose kanker een invloed op heeft.”

Ook aan de slag als oncologieverpleegkundige bij Allerzorg Care for Cancer?

Bekijk de vacatures onderaan deze pagina of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking met recruiter Renée en ontdek alle baan- en doorgroeimogelijkheden bij Allerzorg.

Ook interessant voor jou

Oncologieverpleegkundige in de thuiszorg

Lees meer

Werken bij Allerzorg

Lees meer

Loopbaanverhaal Oncologieverpleegkundige Lonneke

Lees meer