Karen's start bij Zorgverlening PGZ
Karen volgde de opleiding tot Orthopedagoog en ging begin 2019 aan de slag bij PGZ in Nederweert. "Het eerste jaar ben ik aan de slag gegaan als ambulant begeleider. Fijn om mijzelf even helemaal te kunnen richten op de praktische begeleiding van kinderen, thuis en op school. Zo heb ik veel ervaring op gedaan. Daarna ben ik dit werk gaan combineren met diagnostiek en behandeling. Zo kon ik meer verdieping zoeken, waarvoor ik ook ben opgeleid."
Van ambulant begeleider naar gedragsdeskundige
De ambulante begeleiding heeft ze inmiddels losgelaten. Naast diagnostiek en behandeling werkt Karen nu als gedragsdeskundige bij het PGZ-ontwikkelingscentrum in Nederweert. "Soms doe ik er wat bij. Onlangs heb ik nog 9 maanden ingevallen als gedragsdeskundige op een woongroep voor jongeren tot 18 jaar in Tungelroy. Die vacature is nu ingevuld, dus dat werk draag ik over."
Ze vindt het heerlijk om breed ingezet te worden en heeft daar ook de papieren voor:
PGZ biedt mij de kans om overal even te proeven. Zo leer ik de organisatie en de zorgonderdelen van binnenuit kennen. Lekker afwisselend. Het voordeel van werken in een grotere organisatie met veel zorgonderdelen.
Samen op zoek gaan naar de oorzaak van de problematiek
Over het werk in het ontwikkelingscentrum vertelt ze: "Hier wordt dagbehandeling geboden voor kinderen van 2 tot 7 jaar die thuis, op de peuterspeelzaal of op het basisonderwijs zijn vastgelopen. We zijn er dus vroeg bij; er is nog geen diep ingesleten gedrag, op deze leeftijd kun je bepaalde rituelen vaak nog ombuigen."
Ze vervolgt: "De oorzaak van problematiek vinden, is natuurlijk een speerpunt. En aansluitend een passend behandelplan opstellen, om kinderen op het juiste spoor zetten. Vaak hebben ze wat extra tijd nodig om achterstand in te lopen en voorbereid te worden op de vervolgstap, bijvoorbeeld speciaal onderwijs.
Een mooi voorbeeld uit de praktijk
Een kort traject met een prachtig resultaat. Daar word ik echt blij van!
Soms leven kinderen heel snel op, weet Karen. "Er was een jongen van 4 jaar bij ons aangemeld wiens ouders erg zoekende waren. Eigenlijk ten einde raad. Uit onderzoek hier bleek de jongen een vorm van autisme te hebben. Niet leuk om te horen natuurlijk, maar we konden de ouders een goede uitleg geven over de diagnose en handvatten aanreiken waar ze thuis mee verder konden. Een kort traject met een prachtig resultaat. Daar word ik echt blij van!"
Meer dan autismeproblematiek alleen
Naast autisme krijgt Karen te maken met adhd, dyslexie, ontwikkelingsachterstand, hechtingsproblematiek en problemen in de thuissituatie van kinderen. Een gevarieerd palet. "Een labeltje plakken op een kind is niet ons doel; diagnostiek is een middel om te komen tot de beste behandeling van ieder individu. Dat leggen wij ouders ook graag uit."
Blik op de toekomst: doorstuderen misschien?
Karen overweegt inmiddels de 2-jarige opleiding tot GZ-psycholoog. "Dan kan ik regiebehandelaar worden, dus zelf de regie voeren in een casus en diagnoses stellen waar nodig. Heel fijn dat PGZ zo meedenkt met medewerkers. Naast dat ik PGZ ervaar als een fijne werkgever, werk ik ook in een gezellig team met leuke collega's."
Ook werken bij PGZ?
Ontdek hieronder de actuele vacatures of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking met recruiter Irene. Zij vertelt je graag alles over de mogelijkheden bij PGZ en je kunt haar al jouw vragen stellen.