LoopbaanverhaalGezinshulpverlener Cathelijne

Een vriendin van Cathelijne werkte al bij Allerzorg en maakte haar enthousiast: ''Van haar verhalen werd ik altijd enthousiast. Zo begon bij mij de gekoesterde wens om ook met kinderen te werken steeds harder te groeien. Ik had altijd een eigen zaak en ben daarnaast de opleiding HBO pedagogiek gaan volgen. Nu werk ik met veel plezier als sociaal pedagogisch hulpverlener en gezinshulpverlener bij Allerzorg."

Het mooiste aan mijn werk vind ik dat je bij de mensen thuis komt, direct in de gezinssituatie.

Cathelijne: ''Je bent één op één met het gezin en komt dus heel dichtbij. Dit maakt dat je echte aandacht kan geven. Thuis sta je aan de basis van de opvoeding en van het sociale systeem waarin een kind zich bevindt. De plek waar je het meest van betekenis kan zijn. Daarnaast vind ik het mooi dat je niet alleen een steun bent voor het kind maar voor het hele gezin, de ouders, de broertjes en zusjes."

"Natuurlijk geeft de glimlach van een kind mij de meeste voldoening, juist als het in een vervelende situatie verkeert. Daarnaast haal ik energie uit de feedback die ik krijg van het kind, de ouders en de vooruitgang die ik zie. Deze vooruitgang is niet alleen voor mij een mooie bevestiging maar ook voor de ouders. Het is fijn om met hen te delen hoe goed het gaat en getuige te zijn van de positieve ontwikkelingen."

Werkdagen zijn heel verschillend

"Mijn werkdagen zijn heel verschillend, dat vind ik zo leuk aan mijn werk. Ik weet ‘s ochtends als ik opsta niet hoe mijn dag er exact uit gaat zien. Maar bij de meeste cliënten kom ik rond kwart voor 4 en blijf ik tot een uur of 7. Dit is de tijd waarop de kinderen thuiskomen van school of de opvang, wanneer er wordt gegeten en eventueel huiswerk wordt gemaakt. Het moment waarop het gezinsleven volop draait en ik draai met hen mee.''

Kijken naar de mogelijkheden

''Zo help ik bijvoorbeeld kinderen met hun schoolwerk. Ik ondersteun ouders bij wie de opvoeding op dat moment zwaar valt. Zo bekijk en bespreek ik mogelijke adviezen en tips om het gezin een dagelijkse structuur en veiligheid te bieden.''

''Dit doe ik onder andere door vragen te stellen en te horen wat kind en/of ouders vertellen. Op basis daarvan analyseer ik het gedrag en kan ik advies geven aan het gezin over hoe ze het beste met bepaalde situaties om kunnen gaan. Daarbij houd ik altijd rekening met wat het kind en de ouders zelf willen en wat er in de mogelijkheden ligt. Tevens is overleg met en feedback krijgen van collega's uit mijn team prettig, om zodoende de hoogst mogelijke zorg en kwaliteit te kunnen leveren."

Flexibiliteit is een nuttige eigenschap om je aan te passen op de situatie, het kind, het gezin en wat zij nodig hebben. Dit vergt ook creativiteit.

Oprecht zijn, openstaan voor input en flexibiliteit

''Oprecht zijn en openstaan voor wat het kind en de ouders inbrengen is het allerbelangrijkste. Zij geven mij de input om mee te werken. Flexibiliteit is een nuttige eigenschap om je aan te passen op de situatie, het kind, het gezin en wat zij nodig hebben. Dit vergt ook creativiteit. Je moet niet denken ik heb het op deze manier geleerd, dus zo gaan we het doen. De beste oplossing is niet voor iedereen hetzelfde. Het is leuk om hiernaar op zoek te gaan en echt zorg op maat te geven."

''Ik probeer mee te bewegen met situatie waarin het kind en het gezin zich verkeerd op dat moment. Ik wil ze meegeven; ik ben er voor jou/jullie; wat gaan we samen bereiken. Wanneer dat lukt, vind ik het heel belangrijk om dit samen te vieren.''

Ook een baan waarin jij het verschil kunt maken?

Bekijk hieronder de vacatures of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking met recruiter Esther. Ze vertelt je graag alles over de mogelijkheden. 

Ook interessant voor jou

Gezinshulpverlener in de thuiszorg

Lees meer

Werken bij Allerzorg

Lees meer