LoopbaanverhaalGezinshulpverlener Suzanne

Suzanne Ganzevles, al meer dan vijf jaar gezinshulpverlener bij het team Begeleiding en Behandeling van Allerzorg in Zwolle. Ze neemt ons mee tijdens haar werkdag.

Ik ben moeder van drie tieners en woon sinds 2006 in Zwolle. Ik kom oorspronkelijk uit Limburg en ik ben mijn zachte G gelukkig nog lang niet kwijt. Na mijn opleiding SPH heb ik altijd gewerkt met gezinnen. Bij Allerzorg was het werk als gezinshulpverlener voor mij gedeeltelijk nieuw, net als het werken met ouders met psychiatrische klachten, verteld Suzanne.

Het leuke aan mijn baan vind ik de afwisseling in mijn werk en in de doelgroep

Ons team bestaat uit meerdere disciplines; (sociaal)psychiatrisch verpleegkundigen, sociaalpedagogisch hulpverleners, sociaalpedagogisch werkers, een gedragsdeskundige en een systeemtherapeut. We kijken bij elk gezin welke collega het beste past bij hen en hun hulpvraag. Ik werk vooral in gezinnen met baby's en jonge kinderen, daar ligt mijn passie.

   

Ochtendoverleg

8.45 uur - Ik begin mijn werkdag zoals elke dat in de auto met ons ochtendoverleg. Even samen met collega's een kwartiertje bijpraten over hoe het met ons gaat, hoe de dag eruit ziet en of we nog iets nodig hebben van elkaar.

Met elkaar

9.00 uur - Op kantoor in Zwolle hebben we SKJintervisie (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd); samen met een aantal collega's bespreek ik casussen om meer inzicht te krijgen in ons eigen denken en handelen. Mijn werk doe ik niet alleen, ondanks dat ik altijd alleen op huisbezoek ga. In veel gezinnen werk ik samen met een collega, we verdelen taken en uren in overleg met het gezin. Daarnaast zien we elkaar tijdens teamvergaderingen, casuistiekbesprekingen, werkbegeleiding en borrels.

Kopje thee

11.15 uur - Mijn eerste gezinsbezoek. Er staat al een kopje thee voor me klaar. De moeder van dit gezin zegt treffend: "Er gebeurt altijd zoveel tijdens dat kopje thee," Dat is waar, want we werken samen hard aan de gestelde doelen. Vandaag praten we over negatieve gedachten die er zijn en we leggen lijntjes met de behandelaar om een nieuw plan te maken. Daarnaast hebben we oog voor hun kinderen, over hoe het met hen gaat en we doen een spelletje.

Ik werk vooral in gezinnen met baby's en jonge kinderen, daar ligt echt mijn passie

Het gezin leren kennen

12.45 uur - Ik ben onderweg naar het volgende gezin. Hier ga ik verder met onze 'nieuwe startfase'; we gaan het huismodel invullen. Het oudste kindje in dit gezin heeft eetproblemen. Om dit samen met de ouders te kunnen aanpakken, w il ik het gezin eerst goed leren kennen. Ik praat met de ouders over hun ouderrol, de balans tussen ouderschap en jezelf als persoon en hoe hun eigen jeugdervaringen meespelen in hun leven nu. Ik ga een hulpverleningsplan maken en daarna ga ik met het gezin aan het werk, onder andere met behulp va (coachings)materialen. Zo kan ik hulpvragen, situaties, oplossingen, gevoelens en gedachten op een andere manier inzichtelijk maken dan alleen in gesprek.

In beweging

14.45 uur - Bij het volgende gezin trek ik mijn wandelschoenen aan, want deze moeder helpt het om letterlijk en figuurlij in beweging te komen. Onderweg nemen we de week door. We praten over wta wel helpend voor haar is geweest en wat niet, zodat we hier meer zicht op krijgen en dit kunnen inzetten. We plannen de komende dagen, zodat ze weer meer overzicht krijgt.

Hoofd leeg

17.15 uur - Ik maak contactjournaals van de bezoeken. Dat doe ik in ONS, het online dossier dat we van elke client hebben. Ook vul ik mijn gewerkte uren in. Daarna ga ik naar mijn eigen gezin. En later nog even sporten om mijn hoofd leeg te maken, want dat is ook belangrijk in ons werk!

Wil jij ook werken bij Allerzorg Begeleiding en Behandeling als gezinshulpverlener? Maak een afspraak met onze recruiter Esther of check de openstaande vacatures.

Ook interessante pagina's voor jou!

Loopbaanverhaal Gezinshulpverlener Cathelijne

Lees meer

Werken bij Allerzorg

Lees meer