LoopbaanverhaalKoks Eric & Jim

Hoe belangrijk is het aanbod van eten en drinken in woonhuizen? Heel belangrijk, vinden Eric en Jim. Zij staan in de keuken van Huize De Compagnie in Ede en leggen liefde in wat ze bewoners voorschotelen.

Eric: “Grappig genoeg huist De Compagnie in de officiersmess van een voormalig kazernecomplex. De kantine dus. Het draaide hier vroeger al om eten en drinken. Ik lag hier ooit zelf gelegerd. Ik was toen in dienst als kok en chauffeur, maar ik was drukker met troepen vervoeren dan met koken. Sterker nog: ik heb niet één dag in de keuken gestaan. Nou ja, alleen die ene dag dat ik voor straf de keuken moest schrobben, omdat ik te laat op appèl was.”

Oude bekenden

Jim: ''Ik ben hier via Eric. Wij zijn oude vrienden en kennen elkaar al 22 jaar. Op de koksopleiding heb ik zelfs nog les van hem gehad. We gaan vaak samen naar voetbalwedstijden of spelen een potje darts in de kroeg. Zo’n 17 jaar lang stond ik in een restaurant in Elst, totdat Eric aangaf dat hij nog een kok nodig had. Ik heb hier fijnere werktijden, meer vrijheid én ontzettend lieve gasten.”

Samen verzorgen wij elke dag de lunch en het diner. En de tussendoortjes.

''Onze collega’s bereiden het ontbijt, maar ook daar doen wij de inkoop voor. We kopen zoveel mogelijk vers en dichtbij. Serveren we aardbeien? Dan zijn ze die ochtend geplukt. We weten welk ei van welke kip komt en van welke koe uit welke wei de melk is. De boerderij die op het etiket van onze zuivelflessen staat, ken ik. Daar schommelde ik als kind.”

De keuken is ook het domein van de bewoners

Jim: “Onze keuken is het middelpunt van het huis. Het is niet alleen ons domein, maar ook dat van de bewoners. We vragen ze graag om ons te helpen, bijvoorbeeld met aardappels schillen, boontjes doppen of fruit snijden voor een salade. Dat geeft de bewoners echt een thuisgevoel.”

Eric: “De lunch is hier altijd een uitgebreide broodmaaltijd. Compleet met een kopje verse soep en iets lekkers, zoals een omelet, ham met meloen, een smoothie of gerookte zalm op toast. Aan die soep komt natuurlijk geen pakje te pas. We maken elke dag een andere, verse soep. Wij lopen rond tussen onze dertig bewoners, scheppen voor ze op, maken een praatje en vragen of ze het lekker vinden.''

Bij het diner ’s avonds schuiven we zelf ook aan. Bewoners vinden het leuk om met ons te praten en zo we horen meteen wat hun ideeën en wensen zijn.

Wat we eten, is altijd anders

''Van stoofvlees met hete bliksem tot krieltjes met kabeljauw en peultjes tot pannenkoeken.” Eric: “Vrijdag is de vaste visdag en dinsdag eten we wat ze in dienst de ‘blauwe hap’ noemen: een Indische rijsttafel. We zorgen altijd voor verschillende verse groenten én voor een lekker toetje: van verse chocolademousse tot ijs met boerenjongens of advocaat.”

Juist ook tijd voor een wandeling met bewoners

Jim: “We luisteren altijd goed naar de wensen van onze bewoners, met wie we echt een band opbouwen. We spelen ook wel eens een potje schaak met hen of maken samen een wandeling. Je hoort dan bijvoorbeeld dat een meneer vroeger altijd op vrijdag een haring ging halen. Nou, dan weten wij wat ons te doen staat!”

Koken met aandacht

Jim: ''Voor ouderen koken vraagt soms een net andere aanpak. Sommige bewoners kunnen minder goed kauwen of hebben veel van hun smaakzin verloren. Dan koken we de sperzieboontjes niet beetgaar, maar wat langer. En we zorgen met kruiden dat het eten veel smaak heeft.”

“Als je ouder wordt, kun je je hongergevoel verliezen. In ouderenzorg is ondervoeding echt een thema. Wij voorkomen dat door onze bewoners te verleiden met eten. Een bewoner die volgens zijn familie nooit soep at, liep laatst de keuken in en vertelde dat hij niet wist dat soep zó lekker kon zijn. Dan kan mijn dag niet meer stuk.”

Geen voedselverspilling

Eric: “Een andere bewoonster zei tegen mij: ‘door jou pas ik niet meer in mijn kleren’. Zij was eindelijk weer wat aangekomen. Wat onze bewoners - en wij trouwens ook - belangrijk vinden: geen voedsel verspillen. Is er bloemkool over, dan maken we daar een heerlijke bloemkoolsoep van. Gaan de gekookte eitjes bij het ontbijt niet op, dan serveren we bij de lunch eiersalade. De generatie van onze bewoners gooide ook nooit iets weg: daar kunnen wij alleen maar van leren.”

Ook het verschil maken voor ouderen?

Bekijk de vacatures onderaan deze pagina of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking met recruiter Renée. Stel al jouw vragen en plan iets in om sfeer te proeven in een van onze luxe huizen. 

Bekijk ook eens

(Chef) Kok bij Compartijn

Lees meer

Welkom op deleukstezorgbaan.nl

Lees meer

Over ons

Lees meer