De start van Marion's loopbaan
Marion werkt in team Zuidoost-Brabant in de regio tussen Eindhoven en Weert. Ze deed de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH) en daarna de aansluitende studie Intensieve Pedagogische Thuisbegeleiding. Na school werkte ze eerst bij een andere zorgaanbieder. "Daar kreeg ik echter geen vast dienstverband, alleen maar tijdelijke contracten.
Teleurgesteld ging ze terug de horeca in, waar ze al eerder een bijbaantje had. "Werken bij vakantiepark De Kempervennen. Ook leuk! Maar na een paar maanden werd ik gebeld door ouders van mijn oud-cliënten. Ze vroegen of ik hun zoon of dochter weer wilde gaan begeleiden."
Zo startte Marion tien jaar geleden haar eigen zorgonderneming:
En dat bestaat nu nog. Twee cliënten begeleid ik nog via mijn eigen onderneming. Daarnaast ben ik nu 28 uur per week in dienst van PGZ. Hier kreeg ik vorig jaar een jaarcontract, dat onlangs is omgezet naar een vast dienstverband.
Naast het werk als ambulant begeleider heeft Marion ingevallen in het Ontwikkelingscentrum van PGZ in Nederweert. "Een groep met jonge kinderen, heel fijn werk. Mooi dat ik daar een kijkje kon nemen. Maar inmiddels begeleid ik meer dan tien cliënten ambulant. Mijn agenda zit vol."
Bij PGZ werk je zoveel mogelijk in je eigen woongebeid
Binnen het team Zuidoost-Brabant is een transitie doorgevoerd. "Bij de verdeling van cliënten wordt nu gekeken naar je woonplaats; je werkt zoveel mogelijk in je woongebied. Dat bespaart natuurlijk een hoop kilometers, waar collega's elkaar voorheen nog wel eens kruisten op weg naar hun cliënt. Dit scheelt veel reistijd én is beter voor het milieu."
De reistijd tussen cliënten werd voorheen niet vergoed. "Maar dat heeft PGZ nu aangepast. Alle ritten worden vergoed, behalve de reistijd naar je eerste cliënt op een dag en de rit terug naar huis vanaf de laatste cliënt. Heel netjes geregeld zo."
Heel afwisselend werk
De meeste mensen bij wie Marion thuis komt, leven 'redelijk zelfstandig'. "Sommigen komen uit een situatie van begeleid wonen. Dan is het best spannend om op jezelf te gaan wonen, een huishouden te runnen. Ik help bij het maken van een dagplanning, biedt houvast, structuur in het dagelijks leven, een zinvolle dagbesteding."
Heel afwisselend werk en daarom juist zo leuk. Veel mensen hebben hun hoofd vol, vergeten veel. De een heeft moeite met het openen van brieven, de ander begrijpt tekst niet goed of laat de administratie rondslingeren.
"Je komt voor situaties te staan waar je zelf ook nog een oplossing voor moet bedenken. Praktisch bijvoorbeeld, met instanties, maar ook in relatie tot een cliënt. Soms ga ik bij collega's te rade, maar veel situaties heb ik al eens meegemaakt. Die ervaring neem je mee."
Begeleiding van een buddy tijdens de start bij PGZ
De eerste periode bij PGZ kreeg Marion een 'maatje'. "Een collega liep mee om mij wegwijs te maken in het werk en de organisatie. Heel fijn, dat vangnet in het begin. We hebben sowieso een saamhorig team. Collegialiteit was voor mij een belangrijke reden om mijn werk als zelfstandige af te bouwen en bij een organisatie te gaan werken met directe collega's. Dit bevalt mij beter."
Toen ik hier binnenkwam, voelde het als een warm bad.
Hoewel ze toch veelal alleen werkt, ziet ze haar collega's geregeld, tijdens vergaderingen bijvoorbeeld. En intervisie, als vakgenoten vragen en problemen uit de praktijk bespreken. "En personeelsuitjes", lacht ze. "De vakantieborrel, de kerstborrel... Gezellig! Toen ik hier binnenkwam, voelde het als een warm bad."
Je kunt echt het verschil maken voor mensen
"Ik vind dit belangrijk en dankbaar werk. Je kunt écht het verschil maken. Soms ook wel heftig, je raakt onherroepelijk emotioneel betrokken. Zeker als mensen uit een slechte thuissituatie komen, bijvoorbeeld met seksueel of lichamelijk geweld. Dat grijpt aan."
"Ik ben zelf heel open en eerlijk naar cliënten toe. Dat schept een vertrouwensband. Zo begeleid ik een 18-jarige vrouw wiens vader ik eerder heb begeleid. In het begin vond ze mij écht heel stom, maar gaandeweg won ik haar vertrouwen. Soms heeft dat gewoon tijd nodig."
Een blik op de toekomst
Marion overweegt in de toekomst een interne opleiding tot Gezinsbegeleider te volgen:
"Dat PGZ de mogelijkheden biedt om je vleugels uit te slaan, is heel prettig om te weten. Maar voorlopig blijf ik op deze plek. Het bevalt me goed."
"Bovendien", besluit ze, "ik heb twee kinderen, een jongen van 7 en een meisje van 12. Als ambulant begeleider kan ik nu afspraken plannen rondom mijn privéagenda. Dat is een luxe en dat koester ik. Hoewel ik mijn cliënten natuurlijk structureel inplan, want ze hebben baat bij duidelijkheid en regelmaat. Juist mensen met autisme vinden het vervelend als wordt geschoven met afspraken. Heel terecht!"
Ook werken bij PGZ?
Ontdek hieronder de actuele vacatures of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking met recruiter Irene. Zij vertelt je graag alles over de mogelijkheden bij PGZ en je kunt haar al jouw vragen stellen.