Werken in een woongroep past Ruud goed
"Ik had daarvoor al ervaring opgedaan via stages en werken bij een andere organisatie. Destijds stond ik op een behandelgroep, maar merk nu dat ik als begeleider meer op mijn plek ben."
Hier geven we jongeren graag meer zelfstandigheid. Kijkend naar het individu. Wat heeft iemand nodig? Wat kan iemand aan?
Hij legt uit: "Hier is sowieso minder agressie, al kan het soms best even knallen hoor. Ook onze benadering van bewoners is anders. Minder directief, niet dat strakke. De hele dag agentje spelen, straffen en belonen en overal consequenties aan verbinden, ligt mij niet. Hier geven we jongeren graag meer zelfstandigheid. Kijkend naar het individu. Wat heeft iemand nodig? Wat kan iemand aan?"
Geven en nemen
Het blijft altijd geven en nemen, vult hij aan. "Liefst zijn we losjes in de omgang, maken graag een geintje. Maar dit betekent niet dat alles hier maar kan. Er zijn weldegelijk regels; een solide basis schept rust. Maar zo'n stuitende puber stuur ik liever met een goed gevoel een kwartiertje te laat naar bed, dan precies op tijd met een hele hoop gedoe."
''Als ik ooit zelf kinderen krijg, wil ik ze op dezelfde manier benaderen als hier. Dit zijn weliswaar niet mijn kinderen, maar ik deel wel de opvoedersrol met ouders en opvoeders. Daar ben ik mij van bewust.''
In mijn werk laat ik graag iets van mezelf zien. Die openheid waarderen jongeren. Je kunt ook niet verwachten dat zij al hun shit op tafel leggen, terwijl jij een gesloten boek blijft.
''Ik ben opgegroeid met gescheiden ouders, weet hoe het is om te spijbelen, ik ken het gevoel van liefdesverdriet... We zijn allemaal 15 geweest, dat is gewoon een lastige leeftijd."
Een hecht team met verschillende persoonlijkheden
"Als begeleiders zijn we een hecht, collegiaal team. Natuurlijk steekt iedereen anders in elkaar, heeft zijn eigen referentiekader en zijn eigen rugzakje. Ook is de een wat strenger, de ander iets milder en begripvoller. In sommige situaties verdelen we die rollen heel bewust. Dat 'good cop, bad cop'-principe kan heel goed werken."
Veel meer dan alleen Begeleider
Ruud kan onophoudelijk praten over zijn vak. "Begeleider. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor een hele hoop functies. Ik ben ook opvoeder, kok, huiswerkbegeleider, lifestylecoach, gymdocent, sportmaatje, schoonmaker, medicatieverstrekker, luisterend oor, schouder om op uit te huilen... Zo kan ik nog wel even doorgaan."
Slaapdiensten
Hij draait twee slaapdiensten per week. "Meestal kan ik dan 's ochtends gewoon de dag beginnen, maar bij onrustige nachten en calamiteiten duik ik na mijn werk vaak thuis nog een paar uurtjes onder de wol. Sowieso slaap je tijdens diensten met een verhoogde mate van alertheid. Die waakzaamheid maakt dat je sneller wakker wordt van geluidjes, maar ook minder uitgerust opstaat."
Het personeel krijgt alle ruimte zich te ontwikkelen, een kijkje te nemen op andere plekken.
Niet alleen zorg op maat, ook werk op maat
"Voorheen combineerde ik dit werk met ambulante begeleiding van jongeren van 18 jaar en ouder. Ook reuze interessant, maar ik merkte dat die dubbelfunctie mij niet paste. Duidelijkheid in mijn rooster geeft rust in mijn dagelijkse ritme. Mijn vriendin werkt namelijk ook onregelmatig en als we diensten niet op elkaar afstemmen, lopen we elkaar te vaak mis."
"Gelukkig is PGZ flexibel. Naast zorg op maat biedt de organisatie ook werk op maat. Het personeel krijgt alle ruimte zich te ontwikkelen, een kijkje te nemen op andere plekken. Zo blijft voor mij de deur naar ambulant werk altijd openstaan, maar nu dus even niet. Komende jaren sta ik lekker op de groep."
Ook werken bij PGZ?
Ontdek hieronder de actuele vacatures of meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking met recruiter Irene. Zij vertelt je graag alles over de mogelijkheden bij PGZ en je kunt haar al jouw vragen stellen.